Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A csalódás kezelése
  2022-03-16 20:21:37, szerda
 
  A csalódás kezelése

1Kir 19,10b: ,,Izráel fiai elhagyták szövetségedet, lerombolták oltáraidat, prófétáidat pedig fegyverrel ölték meg. Egyedül én maradtam meg, de az én életemet is el akarják venni."

Egy csalódott ember szavai ezek. Ez az igevers nagyon fontos számunkra, mert arra mutat rá, hogy megfelelően kell reagálnunk, amikor mások csalódást okoznak nekünk. Illés itt egy példa arra, hogy milyenek ne legyünk. Nézzük tehát, hogy mit tanít nekünk ez az igevers.

I. A nagy igazság, amit itt látunk az, hogy fel kell készülnünk a csalódásra.

Készen kell állnod arra, hogy mások csalódást fognak okozni neked. Ha felkészültél valamire, sokkal nagyobb az esélye, hogy megfelelően tudod majd kezelni. Más emberek csalódást fognak okozni neked. Ez elkerülhetetlen. Az izraeliták cserben hagyták Illést. Ez veled is meg fog történni. Más emberek csalódást fognak okozni neked. Ez különösen akkor fog megtörténni, ha megpróbálsz olyan dolgokat tenni, amelyekkel segítesz más keresztényeknek, vagy jót teszel a gyülekezetben. Egész életed során azt fogod tapasztalni, hogy az emberek csalódást fognak okozni - ez elkerülhetetlen. Az emberek ebben a gyülekezetben csalódást fognak okozni neked. Az egyházon kívüli emberek csalódást fognak okozni neked. Családod tagjai csalódást fognak okozni. Az emberek a munkahelyeden csalódást fognak okozni. Ez újra és újra meg fog történni.

Az első dolog tehát az, hogy készen kell állnod rá. Számíts rá.

Ezt látjuk sok szent életében. Cserben hagyták Mózest. Cserben hagyták Jézust. Cserben hagyták Pál apostolt. Gondoljunk csak Mózesre. Életében hányszor zúgolódtak az emberek ellene és Isten ellen? Hányszor okoztak neki csalódást? Szolgálata elején kezdődött. Rögtön azután, hogy elment a fáraóhoz, és elmondta neki, hogy Isten azt követeli, hogy engedje el a népet, a fáraó megnehezítette a nép dolgát. Amint ezt meghallották, az izraelita munkavezetők így szóltak Mózeshez, (2Mózes 5:21):

,,Nézzen rátok az ÚR, és ítéljen meg benneteket, mert gyűlöletessé tettetek bennünket a fáraó és udvari emberei előtt, és fegyvert adtatok a kezükbe, hogy megöljenek bennünket!"

Miután az izraeliták elhagyták Egyiptomot, látták, hogy a fáraó üldözi őket, és ezt mondták Mózesnek, (2Mózes 14:11-12):

,,Nincs talán elég sír Egyiptomban, hogy a pusztába hoztál bennünket meghalni? Mit tettél velünk, miért hoztál ki bennünket Egyiptomból?! Nem megmondtuk neked még Egyiptomban, hogy hagyj nekünk békét, hadd szolgáljuk Egyiptomot?! Mert jobb nekünk, ha Egyiptomot szolgáljuk, mint ha a pusztában halunk meg!"

Három nappal azután, hogy átkeltek a Vörös-tengeren, ismét zúgolódtak Mózes ellen. Nem sokkal ezután pedig így szóltak, (2Mózes 16:3):

,,Bárcsak meghaltunk volna az ÚR kezétől Egyiptomban, amikor a húsos fazekak mellett ültünk, és jóllakásig ehettünk kenyeret! Hát azért hoztatok ki bennünket ebbe a pusztába, hogy ezt az egész gyülekezetet éhhalálra juttassátok?"

Később a Szín-pusztában ismét összevesztek Mózessel, és készek voltak megkövezni őt, (2Mózes 17:1-4).

Emlékeztek, mi történt, amikor Mózes felment a hegyre, hogy átvegye a törvényt? Micsoda áldás volt ez számára és Izrael népének. Isten maga írta a törvényt a táblákra. Ezt olvassuk (2Mózes 32:15-16).

,,Mózes azután megfordult, és lement a hegyről, kezében a bizonyság két táblájával. A táblák mindkét oldalukon tele voltak írva; erről is, arról is tele voltak írva. A táblákat Isten készítette, a táblákra vésett írás is Isten írása volt."

Mégis mit csináltak az emberek, amíg Mózes a hegyen volt? Aranyborjút készítettek és imádták azt. Azt mondták Áronnak, (2Mózes 32:1):

,,Jöjj, és készíts nekünk istent, hogy előttünk járjon! Mert nem tudjuk, hogy mi történt ezzel a Mózessel, aki felhozott bennünket Egyiptomból."

Amikor Mózes lejött, és látta, hogy az emberek táncolnak és imádják az aranyborjút, amelyet Áron készített, olyan dühös lett, hogy ledobta a táblákat, és darabokra törte őket.

Emlékezzünk, hogyan reagáltak az emberek, amikor a tizenkét kémet az országba küldték. A kémek közül tíz rossz beszámolóval tért vissza, azt mondták, hogy óriások élnek a földön, és hogy nem lesznek képesek meghódítani az országot. Erre (4Mózes 14:2-4):

,,Izráel fiai mindnyájan zúgolódtak Mózes és Áron ellen. Ezt mondta nekik az egész közösség: Bárcsak meghaltunk volna Egyiptomban, vagy halnánk meg itt a pusztában! Miért akar bevinni minket az ÚR arra a földre? Azért, hogy fegyvertől hulljunk el, asszonyaink és gyermekeink pedig prédára jussanak? Nem volna jobb visszatérnünk Egyiptomba? Majd ezt mondták egymásnak: Válasszunk vezetőt, és térjünk vissza Egyiptomba!"

Amikor Mózes megpróbálta lebeszélni őket, az egész gyülekezet Mózes megkövezéséről beszélt.

Ugyanez volt a helyzet Pál apostollal is. Az emberek újra és újra csalódást okoztak neki. Az Apostolok Cselekedetei 14-ben olvassuk, hogy amikor meggyógyított egy bénát Lystrában, a tömeg azt kiabálta, hogy az istenek leszálltak közéjük. De miután Pál lebeszélte őket, megpróbálták halálra kövezni. A 2Timóteus 4:10-ben elmondta, hogy Démász szerette a világot, és elhagyta őt. Később ugyanebben a fejezetben elmondja, hogyan ártott neki Sándor, az ércműves, és hogy (16. vers):

,,Első védekezésem alkalmával senki sem volt mellettem, mindenki elhagyott."

És még sorolhatnám. De azt hiszem, a lényeg már kiderült. Mózes, Illés, Jézus, Pál apostol - mindannyian szembesültek olyan helyzetekkel, amikor mások nagy csalódást okoztak nekik.

De nem csak a keresztény vezetők fognak ilyen csalódást átélni. Emlékezzünk, hogy Jézus azt mondta, (Lukács 12:51-53):

,,Azt gondoljátok, azért jöttem, hogy békességet hozzak a földre? Mondom nektek: semmiképpen, hanem inkább meghasonlást. Mert mostantól fogva, ha öten lesznek egy családban, meghasonlik három a kettővel, és kettő a hárommal. Meghasonlik az apa a fiával, és a fiú az apjával, az anya a leányával, és a leány az anyjával, az anyós a menyével, és a meny az anyósával."

Ha hűséges vagy Jézushoz, az emberek csalódást fognak okozni neked. Elutasítással, gyűlölettel, csalással, árulással és csalódással kell szembenézned.

Tehát fel kell készülnöd arra, hogy mások csalódást fognak okozni neked. Illés rendkívül csalódott Izrael népében. Nem úgy reagáltak Isten kegyelmére, ahogy kellett volna.

Sajnos Illés erre nem reagált megfelelően. Elcsüggedt, depressziós lett, és azt akarta, hogy vége legyen az életének. Elege lett belőle. Úgy tűnik, hogy lemondott a népről.
Hogyan kell reagálnod, ha az emberek csalódást okoznak neked? Ez egy olyan kérdés, amely nagy jelentőséggel bír a keresztyén életben.

Három nagy lecke van itt számunkra.

A. Az első lecke amit itt látunk az, hogy biztosnak kell lenned abban, hogy Isten irányít mindent, és Ő a tervét valósítja meg mindennel.

Úgy tűnt, hogy Illés ezt elfelejtette. Talán azt gondolta, hogy a 3 és fél éves szárazság után az emberek mind visszatérnek majd az Úrhoz. Talán azt hitte, hogy az égi tűz után Izraelben nem lesz többé két vélemény közötti ingadozás.

De ez nem így alakult, és Illés elkedvetlenedett.

Ehhez a leckéhez kapcsolódik az a fontos gondolat, hogy: nem kellene azt hinned, hogy tudod, mit fog Isten rövid távon tenni.

Hosszú távon tudjuk, hogy Isten mit fog tenni. Megdicsőíti az Ő Fiát, Jézust. Lesz egy új ég és egy új föld, amelyben igazságosság fog lakozni. Istennel leszünk - biztonságban, és boldogok leszünk örökkön-örökké.

De rövid távon gyakran úgy tűnik, hogy a dolgok nem jól alakulnak. Úgy értem, ha nem tudnátok, mi történt azután, hogy Jézus kinyitotta a hét pecsétet a Jelenések könyvében - melyikőtök képzelne el bármi hasonlót. Borzalmak történnek a földön - borzalmak történnek még a szentekkel is! Mégis Jézus uralkodik!

Ha el akarod kerülni a csalódást, akkor biztosnak kell lenned abban, hogy Isten az Ő tervét valósítja meg.

Zsolt 135,5-6: ,,Tudom én, hogy milyen nagy az ÚR, nagyobb a mi Urunk minden istennél. Amit csak akar az ÚR, megteszi az égen és a földön és a mélységes tengerekben."

Ha elolvasod az Ézsaiás 45. és 46. fejezetét, látni fogod, hogy Isten minden dolgot teljes mértékben irányít.

Ézsaiás 46,9-11: ,,Emlékezzetek vissza az ősrégi dolgokra: én vagyok az Isten, nincsen más, Isten én vagyok, nincs hozzám hasonló! Előre megmondtam a jövendőt, és régen a még meg nem történteket. Ezt mondom: Megvalósul tervem, mindent megteszek, ami nekem tetszik. Elhívok napkeletről egy saskeselyűt, tervem végrehajtóját messze földről. Alig szóltam, máris elhozom, kigondoltam, máris megteszem."

Legyetek biztosak abban, hogy Isten uralkodik, hogy senki sem tudja megállítani a kezét. Amit elhatározott, azt meg is fogja tenni. Ő mindenható. Jézust felmagasztalta az Ő jobbjára. Az Efézus 1 azt mondja nekünk, hogy neki adatott minden hatalom - hogy minden uralom és hatalom fölé emeltetett, és hogy minden az Ő lábai alá helyeztetett.

Más szóval, ha el akarod kerülni, hogy csalódj ebben az életben, akkor kálvinistának kell lenned. Biztosnak kell lenned abban, hogy Isten irányít mindent, és hogy Ő véghez viszi a tervét. Úgy kell imádkoznod, ahogy Jézus tanította:

,,Legyen meg a te akaratod, mint a mennyben úgy a földön is."

Majd az akaratodat eggyé kell tenned Isten akaratával.
Tehát ez az első dolog - készülj fel arra, hogy olyan dolgok fognak történni, amelyek nem tetszenek neked. Készülj fel arra, hogy mások cserben hagynak. De tudd, hogy Isten irányít mindent. Mindez az Ő tökéletes tervének része. Ő jót fog kihozni belőle.

Illés azt gondolta, hogy az egész nép elveszett. De nem így volt. Isten megőrizte a maradékot. 7000-en voltak, akik nem hajtottak térdet Baál előtt. Isten az Ő tervét megvalósította. Még Izraelnek az asszírok általi, i. e. 721-ben bekövetkezett pusztulása, valamint Júda és Jeruzsálem i. e. 586-ban bekövetkezett pusztulása ellenére is - Istennek volt egy terve. Megőrizte a maradékot. Mindent úgy rendezett el, hogy az Ő Fia megszülessen, és a népe megmeneküljön. Isten terve és célja mindig szilárdan állt.

Ez az első dolog. Bízzatok Istenben. Ő irányít és ural mindent. Az Ő tervét dolgozza ki. Semmilyen bűn és engedetlenség nem akadályozhatja meg Jézus megdicsőülését. Ámen.
 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: elkedvetlenedett, keresztényeknek, elkerülhetetlen, megkövezéséről, akadályozhatja, megdicsőülését, felmagasztalta, megnehezítette, megvalósította, munkahelyeden, kálvinistának, elutasítással, visszatérnünk, gyülekezetben, megmeneküljön, engedetlenség, bekövetkezett, meggyógyított, végrehajtóját, szövetségedet, jelentőséggel, igazságosság, megpróbálták, biztonságban, meghasonlást, felkészültél, szembesültek, helyzetekkel, megszülessen, cselekedetei, helyeztetett, visszatérnek, gyülekezetet, elhatározott, szembenézned, gyűlöletessé, csalódás kezelése, csalódott ember, igevers nagyon, példa arra, nagy igazság, izraeliták cserben, emberek csalódást, emberek ebben, gyülekezetben csalódást, egyházon kívüli, munkahelyeden csalódást, első dolog, emberek ellene, fáraó megnehezítette, izraelita munkavezetők, izraeliták elhagyták, Amikor Mózes, Apostolok Cselekedetei, Sajnos Illés, Mégis Jézus, Bízzatok Istenben,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa  Egyszerűen  Búzaszentelés  Föld napja április 22  Két ember becsülete  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 25  Ma  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Ázzal aki csak szép  Becsüld meg azt amid van,...  Facebookon kaptam  William Shakespeare idézet  Viharban csak az a fa marad ál...  Az udvariasság alapja: önismer...  Esti kép  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Búzaszentelés  A végzet az  Facebookon kaptam  Messziről jött ember  A fák lelke  A könnyek összegyűjtése  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Krisztinától  Egyszerűen  Pillangó  Bizonyos kulturális szint nélk...  Bella István: Zsoltár  Ébredj  Ázzal aki csak szép  Beney Zsuzsa - Tavasz  Amit átélünk,  A Föld napja  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  A világnak égető szüksége van ...  A fenyő nem szép fa, (...)  Gábor Dénes gondolata  Facebookon kaptam  Az Európai Unió is foglalkozik...  A Mester kezének érintése  Környezetvédelem  Gábor Dénes gondolata  Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam  A föld szépségéért  Ahogy emelkedik a rezgés...  Amit átélünk,  Facebookon kaptam  Emberként automatikusan értéke...  Alvó cica  Muratáj  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  A Mester kezének érintése  Facebookon kaptam  Az Európai Unió is foglalkozik...  próbáljuk ki az őszinteséget  A fenyő nem szép fa, (...)  A boldogság ült a világvégén  Irgalom és ítélet  Életművészet  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  A boldogság ült a világvégén  Föld napja április 22  Környezetvédelem  Becsüld meg azt amid van,...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Föld napja április 22  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Volt egy...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
csalódás kezelése, csalódott ember, igevers nagyon, példa arra, nagy igazság, izraeliták cserben, emberek csalódást, emberek ebben, gyülekezetben csalódást, egyházon kívüli, munkahelyeden csalódást, első dolog, emberek ellene, fáraó megnehezítette, izraelita munkavezetők, izraeliták elhagyták, fáraó üldözi, pusztába hoztál, pusztában halunk, húsos fazekak, egész gyülekezetet, táblák mindkét, táblákat Isten, táblákra vésett, hegyen volt, emberek táncolnak, tizenkét kémet, országba küldték, kémek közül, egész közösség, egész gyülekezet, emberek újra, bénát Lystrában, istenek leszálltak, fejezetben elmondja, keresztény vezetők, olyan kérdés, keresztyén életben, első lecke, tervét valósítja, emberek mind, leckéhez kapcsolódik, mélységes tengerekben, ősrégi dolgokra, akaratodat eggyé, asszírok általi, népe megmeneküljön, elkedvetlenedett, keresztényeknek, elkerülhetetlen, megkövezéséről, akadályozhatja, megdicsőülését, felmagasztalta, megnehezítette, megvalósította, munkahelyeden, kálvinistának, elutasítással, visszatérnünk, gyülekezetben, megmeneküljön, engedetlenség, bekövetkezett, meggyógyított, végrehajtóját, szövetségedet, jelentőséggel, igazságosság, megpróbálták, biztonságban, meghasonlást, felkészültél, szembesültek, helyzetekkel, megszülessen, cselekedetei, helyeztetett, visszatérnek, gyülekezetet, elhatározott, szembenézned, gyűlöletessé, összevesztek, emlékezzetek, elfelejtette, beszámolóval, meghallották, munkavezetők, egyiptomból, aranyborjút, tapasztalni, saskeselyűt, kigondoltam, napkeletről, megállítani, megpróbálsz, történteket, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 113 db bejegyzés
e év: 375 db bejegyzés
Összes: 35940 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5899
  • e Hét: 39675
  • e Hónap: 68987
  • e Év: 256789
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.